1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

A repülőtéren jártunk PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2023. november 06. hétfő, 07:02

Október 4-én lehetőségünk nyílt, hogy a két nyolcadik osztállyal látogatást tegyünk a repülőtéren. Kirándulásnak indult, de pályaorientációs programnak is nagyszerű volt. 10 órakor az Aeropark előtti buszpakolóban várt ránk a buszunk. Indulásunk előtt bezárták egy konténerbe minden holminkat, majd a buszvezető ellenőrizte mindenki adatait. A repülőtérre csak nagyon komoly biztonsági ellenőrzés után lehetett belépni. Mindent kivettünk a zsebünkből, a cipőt is lehúztuk és külön dobozba tettük. Még így is sokan voltak, akiknél a rendszer csipogott, így őket külön meg kellett vizsgálni detektorral. Az indulás így elég izgalmasra sikerült. Ez a biztonsági ellenőrzés nem csak nekünk szólt, hanem ezt kell végig járnia mindenkinek, aki naponta a repülőtéren dolgozik. A túravezetőnk egy stewardess volt, aki nagy szenvedéllyel mesélt nekünk a repülőtéri munkáról, a repülésről. Először percekig sorolta mit nem lehet felvinni a repülőre, majd elmondta mi a feladata a pilótának, légiutaskísérőnek és a légiforgalmi irányítónak mielőtt felszállnak az utasok a gépre.

 

Első állomásunk a felszállópálya melletti terület volt, a buszról történő leszálláskor mindenkinek láthatósági mellényt kellett felvenni. Összesen 5 helyen szálltunk ki a buszból. Ahol javították a repülőket, közelről láthattuk egy repülő hajtóművét. Szigorúan együtt kellett maradnunk és a földön jelölt sávot nem léphettük át.  Bementünk a tűzoltóságra, ahol beléptünkkor éppen egy kisebb riadó volt, így rögtön szaladtunk egy elhatárolt részbe. Majd megnéztük az ország legnagyobb tűzoltóautóját és egyéb információkat is megtudtunk a munkájukról. A túravezetőnk és a sofőrünk folyamatosan nézték az applikációt, az  érkező gépek miatt, hogy egy landolást is meg tudjunk nézni. Sikerült . A fejünk felett kb. 50 m-re szállt el a repülő.  Kedvünkért a bevezető fénysort is felkapcsolták.

repter_03

repter_02

repter_01

Utunk során láttunk használaton kívüli repülőt, amin gyakorlatoznak, vagy éppen jégmentesítőt kísérleteznek rajtuk. Láttuk, hogy navigálják a megérkező repülőt és hogy csatlakozik a terminálhoz. Láttunk indulásra kész repülőt, amin éppen az utolsó ellenőrzéseket hajtják végre. Utunkat többször keresztezte egy-egy személyautó. Mint megtudtuk, 24 órás madármegfigyelést, madárriasztást végeznek. Láttuk a rágcsálócsapdákat, rágcsáló riasztókat, akik idevonzzák a madarakat. Láttuk a különböző légitársaságok és a legnagyobb csomagszállítók nagy csarnokait, a Ferihegy 1. terminál műemlékvédelem alá vont épületét is. Utolsó állomásunk egy kis magaslat volt, ahol pont láttunk egy leszálló és egy felszálló repülőt is. A 3 óra elrepült. Fantasztikus élmény volt.

Módosítás dátuma: 2023. november 06. hétfő, 09:05