1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Színjáték az életről PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2012. január 04. szerda, 14:51

Iskolánkban hagyománnyá vált, hogy a téli szünet előtti utolsó napon a gyerekeket délelőtt, a szülőket pedig délután megajándékozzuk egy igazi színházi élménnyel. Így történt ez 2011-ben is. (A délelőtti előadás összefoglalója megtekinthető a Videótárban.)


Az énekkar és színjátszó kör közös munkája eredményeképpen megszületett új előadás igazodott a kialakult tradíciókhoz. Így a legfrissebb darab, Az élet játéka is élő zenekari kísérettel előadott, nagyszámú szereplőt megmozgató musical lett, ahogy korábban az Isten pénze, a Valahol Európában, a Wicked és a Grincs.  Az sem számít újdonságnak, hogy a díszletek készítéséből tanárok és gyerekek egyaránt kivették a részüket, s hogy a tömeg- illetve kórusjelenetek táncbetéteinek koreográfiái táncban jártas gyerekek közreműködésével készültek.


A zenét ezúttal is az iskolánk ifiseiből álló „házi zenekar” - Juhász Balázs, Kovács Adrián, Kovács Olivér - szolgáltatta. Adrián ezúttal zeneszerzőként is segítette a produkciót: dalai, amelyek bármely színpadon megállnák a helyüket, jól egészítették ki a prózai jelenteket. (Mivel a dalszövegeket Hódoss Henriette tanárnő írta, a darab zenei része teljes egészében a társulat sajátja.)

Ezeknek a karácsonyi előadásoknak van még egy kedves, visszatérő jellegzetességük. Nevezetesen: az alkotók az utolsó pillanatig titokban tartják a próbált mű címét. A közönség most is csak a bemutató napján szerezhetett biztos információt a programot illetően, és tudhatta meg, hogy ezúttal Elenor H. Porter ismert könyvének színpadi változata kerül elé.

Az élet játéka 1913-ban kezdődik egy angliai kisvárosban. A kis Pollyannának, szeretett édesapja halála után, aki misszionárius volt, egyetlen élő rokonához, gazdag és igen szigorú nagynénje házába kell költöznie. A kislány cserfes, vidám, csupaszív gyerek, aki hamar összebarátkozik mindenkivel. Ami rossz, hamar elfelejti, s mindjárt fölfedez mindenben valamit, aminek örülhet. Örökké játszik, nem fárad bele napestig. Pollyanna felrázza az álmos település életét, kiváltképp akkor, amikor kitalálja, hogy a lakók is játsszák el az édesapjával kitalált "öröm játékot".
A játék egy korábbi karácsonyon kezdődik, amikor a misszióshordóban nem baba, hanem egy pár mankó érkezik. A kislány nagyon szomorú, de édesapja megtanítja: örüljön neki, mert nincs rá szüksége. Játéka, amire édesapja tanította, egyszerű, és mégis néha nehéz. Megpróbál mindig valami olyasmit keresni, aminek örülni lehet - még a legrosszabb helyzetekben is.

Pollyanna sok barátságot köt. Felvidítja az ágyhoz kötött Snownét, „ megszelídíti” a magányos Pendleton Johnt, családot keres az árva Jimmy Beannek…

Ám ekkor történik valami rettenetes, amiben még Pollyanna sem talál semmi örömet. Egy baleset következtében megbénul. Nemsokára megjelennek a városlakók Polly néni házában, hogy felvidítsák Pollyannát. Elmesélik, hogy az „öröm játék” megváltoztatta az életüket, jobbá és boldogabbá váltak általa. És ekkor nagynénje is megpróbál örömet csalni a kislány arcára, hogy visszaadjon neki valamit a sok jóból. 

A darabnak reményteli vége lesz: Pollyanna újból megtanul járni. 


Az előadás karácsonyi üzenete mindig és mindenhol érvényes: egy gyermek varázsa meghódíthatja a felnőttek világát is, és megértetheti velünk, hogy örömre és boldogságra születtünk a világra. 


A produkció színrevitelében három pedagógus működött közre: Boldog Gabriella, Hódoss Henriette és Máté Judit. A díszletek elkészítésében Nagy Ágnes és Tóthné Ébert Ilona segédkezett.



A szereposztás:

Pollyanna - Martinecz Andrea

Polly néni - Barabás Réka

Nancy - Petrovics Angelina (délelőtt)

- Tolnai Lilien (délután)

John Pendleton - Nagy Márton

Jimmy Bean - Ledő Barnabás

Chilton doktor - Kovács Richárd

Snowné - Martinecz Anikó

Bentonné - Török Flóra

Millie - Lehoczky Laura

Házvezetőnő - Polgár Eszter

Ápolónő - Wohner Krisztina

Payson család - Bial Dániel

- Kiss Tamara

- Erdő Anna

- Soós Panka

Tiszteletes - Martyin Zsolt

Mead doktor - Pethes Dániel

Timothy - Nagy Bence

Nőegyleti hölgyek - Fazekas Cintia

- Bata Nikolett

- Koppányi Gréta

- Li Lu Anikó

- Kovács Emma

- Benedek Fanni

- Stadler Anna

- Gondy Zsófia

- Fodor Klarissza

- Csatár Kata

Árusok - Koppányi Emese

- Balogh Eszter 


Dramaturg: Hódoss Henriette

Zenekar: Juhász Balázs, Kovács Adrián, Kovács Olivér

Rendezte: Boldog Gabriella, Hódoss Henriette, Máté Judit

 

 

Módosítás dátuma: 2017. február 22. szerda, 14:29