1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Vesd Bele Magad! PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2012. március 28. szerda, 06:59

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) 2012-ben is meghirdette népszerű, általános iskolásoknak szóló akcióját, a Vesd Bele Magad! programot. A kezdeményezést a Vidékfejlesztési Minisztérium is támogatja, hiszen a program a vidéki életmódot, a helyi termelést népszerűsíti, és a kisdiákok nevelésén keresztül segíthet a vidéki népesség megtartásában.

 

Vesd Bele Magad!Már közel 2000 kisiskolás kapott zöldségvetőmagokat azért, hogy otthon a konyhakertben elvesse, majd az így kapott saját termesztésű zöldségeket a családjával közösen elfogyassza.

Azzal, hogy a vetőmagot minél több  gyerekhez eljuttatják a fiatal gazdák, az a céljuk, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos friss élelmiszereket, például zöldségeket különösen nagy anyagi befektetés nélkül lehet termeszteni. A diákok így megláthatják, milyen különbség lehet a saját maguk által termelt és a bolti zöldségek között nem csak ízben, hanem felhasználhatóságban is. (Sajnos már falusi közegben sem természetes, hogy a hátsó kertben zöldséget nevelnének. Átvette a korábbi konyhakertek helyét a fű és a tuja.)

 

A program segítséget nyújt a gyerekeknek ahhoz is, hogy sikeresen tudják felnevelni, gondozni a növényeket.

Vesd Bele Magad!

A www.vesdbelemagad.hu oldalon a kiosztott öt növény termesztéséhez kapcsolódóan a gyerekek számára érthető módon leírásra kerülnek a fontos szakmai információk. A honlap folyamatosan frissül: ahogyan megyünk előre az időben, ahogyan a növények fejlődnek, mindig kiegészül az aktuális tudnivalókkal. Ezen a felületen kérdezni is lehet a szakemberektől, akik segítenek, ha a termesztéshez kapcsolódó problémákkal találkoznak a gyerekek.

Az oldalt nem csak az AGRYA tagjai szerkesztik, hanem számítanak a kis kertészek közreműködésére is. Folyamatosan kerülhetnek fel leírások, fotók a gyerekek tevékenységéről. Szívesen adnak helyet eseményekről készült beszámolóknak, esetleg recepteknek is.

A szervezők időről időre felkeresik az egyes iskolákat, a gyerekeket, a pedagógusokat, hogy e találkozások során is átadhassák tapasztalataikat, élményeiket. A projekt végére a programban részt vevő iskolák mindegyike legalább egyszer sorra kerül.

A résztvevő iskolák, osztályok számára versenyt is hirdetnek. Ennek feltétele: márciustól szeptemberig minden hónapban beszámolót kell küldeni a az elvégzett munkáról, az alapanyagok felhasználásról. Akik ezt teljesítik, részt vesznek egy sorsoláson, amelynek fődíja egy 3 napos osztálykirándulás. A kirándulás keretében a nyertes közösség tagjai megismerkedhetnek egy-egy fiatal gazda tevékenységével, a helyi élelmiszer-feldolgozással, valamint a program részeként lehetőségük lesz lovagolni, traktorozni, kocsikázni is a sok más érdekes program mellett.

A Vajkban március 22-én osztottuk ki a vetőmagokat. Akik erre a rendezvényre nem tudtak eljönni, de a programra feliratkoztak, március 28-án és 29-én 15 és 18 óra között a portán - aláírás ellenében - vehetik át a csomagot.

Vesd Bele Magad!

Fotóink a március 22-i eseményen készültek.

 

A programhoz kapcsolódó blogbejegyzéseink: http://www.vesdbelemagad.hu/vajk-sziget-altalanos-iskola

Módosítás dátuma: 2012. április 05. csütörtök, 06:13