1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Barátságban a történelemmel - március 15-e a Vajk-szigeten PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2013. április 21. vasárnap, 19:39

A nemzeti ünnepek iskolai megünneplése az együvé tartozás megélését, egyúttal a történelmi emlékezet egyik forrását jelentik a diákság számára. Ezért is igyekszünk évről évre ezeket az alkalmakat tartalmas, emlékezetes élményt nyújtó iskolanapokká emelni, amelyek során a gyerekek is aktív részesei, alakítói lehetnek a programoknak.
Erre a célra fordítottuk – ezúttal március 15-e kapcsán - a Pestszentlőrinc - Pestszentimre Közoktatásért Közalapítvány pályázatán nyert támogatást is.

 

Március 11-én és 12-én a kerületi Pedagógiai Szakmai Szolgáltatóval együttműködve valósítottuk meg a tanulók felkészítését a közös ünneplésre. A Heilauf Zsuzsanna és kollégái vezette múzeumpedagógiai foglalkozásokon 1848-49 helytörténeti vonatkozásaival, a korabeli életviszonyokkal, öltözködési szokásokkal játékos formában, évfolyamonként ismerkedhettek meg a gyerekek.

 

A rendezvénysorozat másik fontos célja az 1848-1849-es magyar szabadságharc történeti és eszmei tradícióinak ápolása volt. Mindehhez a Wysocki Légió Hagyományőrző Egyesület nyújtott segítséget március 13-án. Az Egyesület a lengyel és a magyar nemzet több mint ezeréves barátságának és katonai hagyományainak őrzését és ápolását tűzte ki céljaként. Ezt korhű egyenruhákban és felszerelésekkel, a fiatalok figyelmét is felkeltő, látványos előadásmóddal igyekszik népszerűsíteni határainkon innen és túl. (A Légió képviselőinek meghívását egy másik jeles nap, a Lengyel - Magyar Barátság Napja - március 23. - is indokolttá tette.) Iskolánkban Máté Endre parancsnok és két közvitéz, Dabi István Mikolaj és Müller Péter közreműködésével szerveztünk – külön az alsó és a felső tagozaton - ismeretterjesztő előadásokat a tanulóknak. Az előadások kitértek a forradalmat megelőző történelmi és politikai eseményekre, a szabadságharc főbb mozzanataira, a korabeli katonaélet jellegzetességeire és a lengyel-magyar barátság gazdag történetére is. Illusztrációként a hagyományőrző csoport tulajdonában lévő eszközök (lő- és szálfegyverek, egyenruha-kiegészítők, felszerelési tárgyak) szolgáltak.

Wysocki

Több kép a Wysocki Légióról - ITT!


A két előadás között koszorút helyeztünk el az iskola falán, Ledő Barnabás tanuló előadásában elhangzott Petőfi Sándor Az erdélyi hadsereg című költeménye és – természetesen – közösen elénekeltük a Hymnus-t. Mindezt katonai tiszteletadás (díszlövések, díszőrség) mellett.

 

{youtube}m_rzK3kpcDw{/youtube}

 

 

A rendhagyó történelemóra végeztével, az ún. fegyversimogatón a gyerekek lehetőséget kaptak arra is, hogy a kiállított tárgyakat megérintsék, kézbe vegyék. (A Wysocki Légió saját honlapján is említést tett a Vajk-szigeten tett látogatásról: http://www.wysocki.hu/wysocki/index.php/hu/home/8-wysocki/15-megemlekezesek-2013-marcius-13-15.)

Módosítás dátuma: 2013. április 22. hétfő, 19:36