1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Kultúrgála a KÖSZI-ben PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2013. április 22. hétfő, 12:26

Hosszú éveken át A magyar kultúra napjához (január 22.) közel eső időpontban rendeztük meg iskolánk művészeti seregszemléjét, a Kultúrfesztivált. Idén a közös ünneplés a költészet napjához (április 11.) igazodott, és a zenés táncos, verses délutánt Kultúrgála néven tartottuk meg.
A helyszín változatlanul a Kőbányai Ifjúsági és Szabadidőközpont volt.


A korábbi és a mostani esemény közötti döntő különbséget az adta, hogy míg a Kultúrfesztivál egyúttal az iskolai versmondó-verseny döntője is volt, addig a Gálán már csak a korosztályonként lebonyolított szavalóversenyek legjobbjai szerepeltek. (Pontosabban: a legjobbak közül kiválasztott néhány vers- és prózamondó.) Immár a versenyzés terhe és feszültsége nélkül.

Ezekről a változásokról Ertli Mária igazgató szólt bevetőjében. Elődje, Kucsák László oktatási ügyekért felelős alpolgármester úr kitért a rendezvény távoli előzményére, a Petőfi szavalóversenyre is. Az országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte: az aktuális elnevezésnél mindig fontosabb, hogy a hasonló alkalmak segítségével a gyerekek élményszerűen találkozhatnak kulturális értékeinkkel.

A múltidézés után hamar bebizonyosodott, hogy valóban nem az elnevezés a lényeg. A 2013-as programban szereplő diákok olyan értékes és szép műsorral lepték meg a közönséget, amely méltó volt a hagyományokhoz.

Láthattuk többek között a Dalosjáték szakkörök tagjait, akik a Népi gyermekjátékok elnevezésű kerületi versenyen két korosztályban is arany minősítést szereztek. Színpadra lépett a kerületi népdaléneklési versenyen ugyancsak arany minősítéssel jutalmazott 5.a-s Váradi Róbert, és az övéhez mérhető erős műsorral előálló, mezőségi dalokat éneklő 8.b osztályos lány csapat is (Bata Nikolett, Fazekas Cintia, Petrovics Angelina és Stadler Anna).

 




Kultúrgála, válogatás, 1. rész


A felsősök kórusa is újra bemutatta az iskolánkban megrendezett kerületi komplex anyanyelvi verseny megnyitójára összeállított Fehérlófia című produkcióját.

Tetszést arattak a hangszeres közreműködők is, például a 2.a-ba járó Romhányi Eszter (fuvola), vagy a 3.a-s Szabó Gréta és Nagy Ferenczi Réka furulyaduója. Kitettek magukért a versmondók is. Király Blanka (1.a), Katona Dorina (2.b), Ledő Barnabás (8.a) és a többiek fellépése nem csak a műsort tette változatosabbá, hanem a korábbi – a kiválasztás alapjául szolgáló - versenyen elért helyezésük jogosságát is igazolta.





Kultúrgála, válogatás, 2. rész

Végül fergeteges tapsot kaptak az első, de legszebb hagyományainkban gyökerező Kultúrgála utolsó számának résztvevői. A negyvennél több kicsi és nagyobbacska néptáncos dunántúli ugrósa valóságos táncházi hangulatot teremtett a KÖSZI színháztermében.




Kultúrgála, néptánccsoport



A Vajk-sziget Általános Iskola Kultúrgálájáról a kerület honlapja is beszámolt. A cikket elolvashatja, ha IDE kattint! Saját galériánkat ITT érheti el.

A Kultúrgálát megelőző iskolai szavalóversenyek végeredménye korosztályonként:


1-2. évfolyam:

1. Király Blanka 1.a
2. Katona Dorina 2.b
3. Fedor Maja 2.b


3-4. évfolyam:


1. Balogh Dániel 3.a
2. Horváth Bertalan 3.a
3. Neszmély Boglárka 3.b és Molnár Szintia 4.b


5-6. évfolyam:

1. Szabó Máté 6.b és Babály Virág 5.b
2. Tolnai Kitti 5.b
3. Tingyela Dorottya 6.a és Pethő Dániel 6.a


7-8. évfolyam:

1. Ledő Barnabás 8.a
2. Polgár Eszter 7.b és Ludányi Lili 7.a
3. Soós Anna 7.a

Módosítás dátuma: 2013. május 26. vasárnap, 16:52