1183 Budapest, Vajk utca 16-20. | OM: 035126 | Intézményvezető: Galgóczy Zoltán

Felsős farsang 2015 PDF  | Nyomtatás |  E-mail
2015. február 26. csütörtök, 10:44

A sokféle alakoskodás, álcába öltözés mellett is számos szokás járta régen a farsang idején és utána is. Ezek közül idén - az alsósokhoz hasonlóan - a felső tagozatosok is egyet, az úgynevezett kiszézést, kiszehajtást elevenítették fel. Nem maradtak el persze az ünnepnek azok az elemei sem, amelyek a vajkos hagyományba illeszkednek: rövid műsorral készültek az osztályok, s volt diszkó és tombola is.

 

A farsang a telet, a hideget, a sötétséget legyőző tavasz egyik örömünnepe – legalább a középkor óta, de lehet, hogy még régebben. A kiszézés - bár inkább virágvasárnaphoz kapcsolódik - célja és üzenete hasonló: a tél, a köd, a betegségek, a gondok elűzése.

Maga a kisze egyébként étel, amit a böjti időszakban, tehát farsang után gyakran fogyasztottak. Savanyú levesféléről van szó, amit például korpából készítettek, így érthető, hogy eléggé unták már a tél végére, és meg akartak tőle szabadulni. Ez úgy ment, hogy szalmából jelképes babát, ún. kiszebabát készítettek. Előző évben férjhez ment menyecske ruhájába öltöztették, és énekelve, kántálva valami nagyobb vízhez vitték, s beledobták. Máshol, hasonló külsőségek közepette, elégették a babát, így űzve el a bajt. Mi ezt az utóbbi eljárást követtük, amikor az előre megírt gondűző cédulákkal egyetemben, busók segítségével, tűzre vetettük a felsősök kiszebabáját.

 


Busósan megfizettünk a gondoknak

 

 

A látványos szabadtéri események után a tornateremben folytatódott a program. Rögtön egy lendületes táncbemutatóval: iskolánk zenés színpada - sok lelkes leányzó -, Mamma mia! címmel, egy ABBA-slágerekre készített koreográfiával örvendeztette meg a közönséget. A számot már az őszi bálon is láthattuk, és a csoportot akkor is, most is Hódos Henriette tanárnő készítette fel.

 


Mamma mia!

 

Az ABBA együttessel el is jutottunk a '80-as évekig, amely - kapcsolódva az iskola alapításának 30. évfordulójához - egyben az osztályprodukciók alaptémája is volt (Ezt az összefüggést egy iskolatörténeti totóval is igyekeztek hangsúlyozni a szervezők.) Láthattunk klasszikus kabaréjelenetet, ötletes akció-, sport- és táncfilm, valamint vígjáték feldolgozást.

Zárásként következett a diszkó, amelynek ezúttal népszerű versenytársa is akadt. (Noha öregdiákunk, Martinecz Péter most is mindent megtett a jó hangulat fenntartása érdekében.) Sokakat elcsábított ugyanis a párhuzamosan üzemeltetett karaoke-szolgáltatás...

 

Galambosné Juhász Mária, Szűcsné Szalay Gabriella, Vaszilkóné Porhajas Éva

szervezők

 

Sokkal több fotó a Galériában és a dIÁKbLOG-on!

Módosítás dátuma: 2015. március 04. szerda, 08:42