Az év pogácsája | | Nyomtatás | |
2014. június 04. szerda, 13:41 |
Második alkalommal hirdettünk pogácsasütő versenyt, és akár csak tavaly, úgy idén is nagy sikert aratott a kezdeményezés. A győztes ezúttal Horváth Judit lett, a 4.b osztályba járó Sticza Máté édesanyja, akinek hozzájárulásával most közzé tesszük a legjobbnak ítélt sütemény receptjét.
Káposztás pogácsa
A káposztát lereszeljük és megdinszteljük úgy, ahogy a káposztás tésztához szoktuk (én sót, pici cukrot és borsot rakok bele ízlés szerint). Nagyon fontos, hogy ne használjunk túl sok zsiradékot, mert akkor nem marad meg szépen a tésztán, csúszós lesz. A lisztben elmorzsoljuk a szobahőmérsékletű margarint, majd hozzáadjuk a tojásokat, a langyos cukros tejben felfuttatott élesztőt, a sót és a tejfölt. Jól összedolgozzuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, rákenjük a dinsztelt káposzta felét és összehajtogatjuk. 10 percig pihentetjük, majd ismételjük meg ezt a műveletet. (Türelmesek hajtogathatnak háromszor is, akkor értelemszerűen a káposzta harmadával kezdünk.) Az utolsó pihentetés után kinyújtjuk kb. 3 cm vastagra, tetejét bevagdossuk, tojással megkenjük és kiszaggatjuk. Legvégül reszelt trappista sajttal megszórjuk. Előmelegített sütőben, kb. 180 fokon sütjük, amíg a tetején a sajt szép piros nem lesz, és az alja is megbarnul. Sülés közben elborulhatnak a pogácsák, ezért nem kell túl nagy távolságra tenni egymástól, de számolni kell azzal is, hogy még kelnek a sütőben is. Jó étvágyat!
Köszönjük valamennyi induló és a zsűri munkáját, a felajánlott tekintélyes mennyiségű pogácsát! Egy évvel ezelőtt Rakos Zsuzsa juhtúrós-medvehagymás pogácsája nyűgözött le mindenkit. Még annak leírása is hozzáférhető honlapunkon. A családi napon készült további fotók már megtekinthetők Galériánkban. |
Módosítás dátuma: 2014. június 04. szerda, 14:06 |